Sverige, som en gång ansågs vara en förebild för säkerhet och stabilitet, står idag inför en dramatisk ökning av våld som hotar både den inre säkerheten och stabiliteten i hela Europa. Sociologen Göran Adamson varnar för att landet är på väg mot ett inbördeskrig, vilket är både skrämmande och ständigt förvärras. I en intervju med Express delade han sina farhågor om Sveriges nuvarande situation.

Under de senaste månaderna har Sverige drabbats av en våg av explosioner, skottlossningar och mord som chockerar hela samhället. Polisen utredda 281 skottlossningar år 2017, medan detta antal ökade till 391 förra året, med 62 dödsfall. Förorterna i Stockholm är mest drabbade, där våldet har blivit en vardaglig verklighet.

"Det är skrämmande. Det är knappt att man kan tro det," säger Adamson. "Vissa förorter är extremt våldsamma och situationen blir bara värre." Dessutom sprider sig migrantgäng i landet och attackerar i allt fler områden. Enligt BBC följer de flesta migranter lagen, men sannolikheten att en migrant från Mellanöstern eller Afrika under 50 år begår brott är högre än för svenskar.

Denna situation har allvarliga konsekvenser för hela Europa. Den ökande kriminaliteten och våldet i Sverige kan destabilisera regionen och främja spridningen av extremistiska ideologier till andra länder. Högerextremismen i landet växer, vilket ökar risken för ytterligare våld och radikalisering. Enligt en rapport från Europeiska unionen har Sverige den högsta andelen högerextremt våld i hela Europa. "Högerextremisterna och majoriteten av befolkningen reagerar genom att bli ännu mer höger," förklarar Adamson.

I april inträffade en attack av nynazister mot ett möte med antifascister i Stockholm, vilket resulterade i att tre personer hamnade på sjukhus. Flera maskerade män stormade in i lokalen, attackerade deltagarna och kastade rökbomber. Premiärminister Ulf Kristersson reagerade på händelsen med orden: "En attack på ett demokratiskt möte är en attack på demokratin."

Farhågorna om inbördeskrig är inte bara spekulationer. Den ökande våldet, sociala spänningar och polarisering i samhället skapar en farlig miljö som kan få långtgående konsekvenser, inte bara för Sverige utan för hela Europa. Om situationen inte förbättras snart, kan Adamsons farhågor bli verklighet och Sverige kan bli epicentrum för instabilitet som hotar hela kontinentens säkerhet.