Tjeckien krossar svenska stjärnor och går till final i VM 2024

På lördagskvällen blev O2-arenan i Prag vittne till ett ishockeymirakel. Tjeckiens ishockeylag besegrade det svenska laget i en nervkittlande semifinal i världsmästerskapet i ishockey 2024 och säkrade sin plats i finalen med en imponerande vinst på 7:3.

Matchen började vilt och redan i den första perioden föll fyra mål. Svenskarna tog ledningen genom Johansson, men de tjeckiska spelarna svarade snabbt. I den sjunde minuten nätade Dominik Kubalík och två minuter senare kvitterade Ondřej Kämpf till 2:2. Svensken Pettersson hann dock kvittera innan periodens slut.

Den andra perioden bjöd på en tjeckisk storm. Först skickade Jan Kaše tjeckerna i ledning och bara några sekunder senare utökade Martin Nečas. Den svenska försvarslinjen kunde inte återhämta sig och Dominik Kubalík gjorde sitt andra mål i matchen och ökade ledningen till 5:3.

Den tredje perioden tillhörde Lukáš Sedlák, som efter en fantastisk prestation i numerärt underläge slog till och gjorde ytterligare två mål, vilket fastställde tjeckiens vinst till 7:3. Svenskarna lyckades inte komma tillbaka i matchen och det tjeckiska laget säkrade sin plats i finalen.

De tjeckiska fansen skapade en fantastisk atmosfär i O2-arenan och drev sitt lag till seger. 17 413 åskådare bevittnade den historiska händelsen.

Tjeckien har nu chansen att ta guld på hemmaplan efter 14 år. Sedan den senaste triumfen 2010 har de inte lyckats ta sig förbi semifinalen, så nu har de en unik möjlighet att återvända till toppen av världens ishockey.

Uppställningar: Hemmalag (Sverige): Gustavsson (30. Ersson) – Heed, Hedman, Karlsson (C), Pettersson, Dahlin, Brodin, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström – Sörensen.

Bortalag (Tjeckien): Dostál (Mrázek) – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček – Palát, Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek.

Domare: Ansons (LET), Vikman (FIN) – K. Briganti, N. Briganti (båda USA)