Ökad Farlighet i Malmö: Polisingripanden och ”Suicide by Cop”-Incidenter

Malmö har på kort tid sett en ökning av våldsamma polisingripanden, där två personer har skjutits av polisen inom loppet av en vecka. Enligt poliskällor står staden inför ett allt tuffare läge, med cirka 20 personer som klassas som potentiella ”suicide by cop”-kandidater.

Under natten till söndagen sköts en man i 30-årsåldern av polisen i Jesusparken i Malmö efter en hotfull situation. Mannen, som sågs bära ett skjutvapen, fick icke-livshotande skador och greps för grovt vapenbrott och grovt hot mot tjänsteman. Polisen misstänker att mannen var ute efter att bli skjuten av polisen, en så kallad ”suicide by cop”-situation.

Olyckliga Konsekvenser

Mannen sköts med ett MP5-vapen laddat med hålspetsammunition, som enligt uppgift skulle stanna i kroppen. I detta fall rikoschetterade dock kulan och träffade en annan man i magen, som stod på sin balkong och bevittnade ingripandet. Den träffade mannen fick lindriga skador.

Fler Våldsamma Incidenter

På onsdagskvällen sköt polisen en inbrottstjuv i Rosengård efter att denne gjort utfall med ett tillhygge. Den skadade mannen, i 40-årsåldern, vårdas för lindriga skador. Tidigare, den 23 januari, dog en 39-årig man under ett polisingripande i Arlöv, strax utanför Malmö, efter att ha blivit aggressiv och fått handfängsel på sig.

I slutet av oktober 2023 larmades polisen till ett härbärge för hemlösa i Malmö där en boende hade gått bärsärk och hotat att döda alla. Två män i 30- och 40-årsåldern träffades av polisens skott och vårdades för allvarliga skador.

Ökad Vapenanvändning och Psykisk Ohälsa

Enligt en källa till Aftonbladet finns det nu betydligt fler vapen i omlopp i Malmö, vilket tillsammans med psykisk ohälsa och försämrad psykvård leder till en gradvis ökning av våldsamma incidenter. "Man måste vara mer på tå i dag än förr," säger källan.

Kerstin Gossé, presstalesperson i polisområde Malmö, påpekar att det inte finns något samband mellan de senaste händelserna där polisen använt verkanseld. "Det är enskilda händelser där polisen har gjort bedömningen att de har behövt skjuta verkanseld. Vid sådana händelser görs alltid en utredning för att säkerställa att det varit befogat," säger hon.

Alla dessa händelser utreds av särskilda utredningar, vilket är rutin när poliser avlossar sina tjänstevapen.